Transporter

kommunikationer i SödertäljeSödertälje är en vältrafikerad stad och man kan resa hit på flera olika sätt. Givetvis kan man köra till Södertälje med egen bil, men bussar, pendeltåg och fjärrtåg går också regelbundet hit, mycket tack vare att staden ligger så nära Stockholm som den gör (knappt 3 mil fågelvägen). Från Stockholm tar det en dryg halvtimme med bil, det är cirka 3,5 mil mellan de olika städerna när man reser med bil eller buss.

Södertälje kommun bjuder på hela 570 busstationer vilket främjar kollektivtrafiken och gör att färre väljer bilen för att ta sig till och från, samt mellan olika punkter i staden. För pendeltågen finns sex olika stationer i Södertälje.

Cykla och promenera

Cyklister är något som svenska kommuner generellt försöker visa uppskattning för genom att bygga ut cykelvägar, Södertälje är inget undantag. I Södertälje kommun har man tagit fram cykelkartor där man får ta del av stadens cykelvägar och trevliga utflyktsmål så den som vill uppleva staden till fots, eller från cykeln, finner här goda möjligheter.

Buss

Det finns två statliga trafikbolag representerade i Södertälje, SL och Länstrafiken Sörmland. I själva staden finns cirka femton busslinjer som alla utgår från Södertälje Centrum – vilket också är en pendeltågsstation. Den som vill åka kollektivtrafik under natten har två busslinjer att välja mellan för resa inom staden, men det finns också några som kör till och från Södertälje och närliggande samhällen.

Tågtrafik

Det finns väldigt bra tågförbindelser till och från Södertälje, tågstationen är en viktig knutpunkt för bland annat Svealandsbanan, Västra Stambanan och Nyköpingsbanan. Sveriges tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö nås alla med direkttåg från Södertälje.

Taxi

Flera olika taxibolag opererar i Södertälje och den som vill resa med taxi till Arlanda betalar runt 1200 kronor – man bör dock höra med de olika taxibolagen på förhand eftersom de brukar ha fast pris för denna rutt.

  • Södertälje Taxi: 08-550 200 00
  • Taxi Kurir Södertälje: 08-550 333 33
  • TaxiCaller: 08-550 200 00

Båt

I Södertälje finns en vältrafikerad kanal, Södertälje kanal, som låter runt 40 fraktbåtar passera varje dygn. Det mesta av de cirka fem miljoner ton gods som åker via Södertälje kanal fraktas ut ur landet till Östersjön. De primära varorna är kol, järn, kalksten och krita, men staden är också viktig för bilimport.