Sevärdheter

Birka

Man tror att Birka grundades på 700-talet, det var ett tidigt vikingasamhälle som ibland har kallats Sveriges första stad (även om man senare har insett att det fanns äldre vikingastäder). Birkas glansdagar varade i cirka 200 år och var en betydelsefull handelsplats på Björkö i Mälaren. Idag är hela Björkö en del av UNESCO:s världsarv.

De första utgrävningarna av Birka skedde redan på 1600-talet. Under en annan utgrävning, som tog plats mer än 200 år senare, fann man en skatt bestående av 450 islamiska silverpengar, detta har varit ett av de viktigaste historiska vikingafynden någonsin.

Den som vill kan resa till Birka Vikingastaden från Södertälje med båt, idag har man restaurerat byn till vad den ungefär såg ut som under sina glansdagar och under sommarmånaderna bjuds man på underhållning i form av vikingamarknader, temaguidningar och möjlighet att följa arkeologernas fortsatta arbete med utgrävningarna av ön.

Tom Tits Experiment

sevärdhet i SödertäljeI Södertälje finns Tom Tits Experiment som är en affärsidé som går ut på att förena alla åldrar och bakgrunder inför universella intressen som naturvetenskap och teknik. Detta koncept har fått stor uppmärksamhet och verksamheten fyller ut två stora byggnader på vardera fyra våningar. Årligen besöks Tom Tits Experiment av såväl lokalbor som turister från när och fjärran. Det är en mycket trevlig attraktion för stor som liten!

Tullgarns slott

Tullgarns slott är en sofistikerad 1700-talsbyggnad, men platsen har anor från 1200-talet. Sedan 1935 är Tullgarns slott, inklusive omgivningar, ett statligt byggnadsminne och en del av de officiella kungliga slotten i det svenska riket. Man kan besöka det mycket vackra slottet och dess parker när guidade visningar finns inplanerade.

Luna Kulturhus – bibliotek, kafé och konsthall

Runt 2500 personer besöker Luna Kulturhus varje dag och biblioteket som har funnits i byggnaden ända sedan 1978 tillhör ett av Sveriges mest välbesökta. År 2003 slogs biblioteket ihop med Södertäljes konsthall och därifrån har anläggningen utvecklats till ett fullfjädrat kulturcentrum.

På Luna Kulturhus kan man läsa böcker, tidningar och surfa på nätet, men man kan också bara sitta och samtala med vänner över en kopp kaffe i Café Blå som bjuder på en öppen och gemytlig miljö.

I konsthallen arrangeras utställningar med varierade teman och ursprung och utgår från en värdegrund baserad på jämställdhet och mångfald. Man försöker också genom sina utställningar intressera barn och ungdomar för konstkonceptet och ofta arrangeras work-shops, visningar och annat särskilt för barn och skolungdomar.