Sport

Tack vare en hel del framgångar i den svenska sportsvärlden är sportintresset i Södertälje stort. Här kan man både ägna sig åt sport, och följa idrottsmän och –lag genom sina toppar och dalar.

Tennis

Björn Borg – hela Sveriges tennishjälte – är uppvuxen i Södertälje, vilket avslöjar en del om den tenniskultur som finns här. Borg blev enormt framgångsrik under sin tenniskarriär, med guldmedaljer i världsomfattande turneringar som Davis Cup och Franska Öppna. Det tennisintresse som följde i Södertälje efter Björn Borgs framgångar liknade inget annat och ett flertal tennisanläggningar anlades här under 1970-talet.

Joachim «Pim-Pim» Johansson är ett annat stort namn i tennisvärlden – också han från Södertälje.

Basket

Södertälje BBK är en basketklubb med runt 3000 medlemmar.sport i Södertälje I staden drivs basketverksamhet för såväl barn som ungdomar och vuxna – på elitnivå. Herrlaget i SBBK har sju SM-guld i bagaget och damlaget hela 12.

SBBK:s hemmaplan finns i Teljehallen och intresset för basketlagens matcher är stort.

Fotboll

Södertälje är ingen fotbollsstad. Fotbollen, som annars är den mest populära sporten i både Sverige och resten av världen, har hamnat i skuggan av andra sporter här. Sett ur ett historiskt perspektiv finns det inga stora fotbollshändelser i Södertälje förrän år 2004 då Assyriska FF kvalade in till Fotbollsallsvenskan. I Allsvenskan gick det inte så värst bra även om man lyckades slå IFK Göteborg med en rejäl skräll och vill du uppleva en bortamatch där igen kan du boka ett bra hotell i Göteborg centralt. Sista gången Assyriska kvalat in till Allsvenskan är år 2011 efter vinst i Superettan.

Ishockey

Södertälje SK bildades så tidigt som 1902 då man främst satsade man på grenar som fotboll, skridsko och gymnastik.  Det var inte förrän år 1925 som ishockey kom att inkluderas i klubben, men idag är det just hockey som är SK Södertäljes främsta idrott. SK Södertälje har rönt stora framgångar inom svensk ishockey, med många deltaganden i Elitserien. Genom åren har SSK tagit hela fem SM-guld:

  • 1931
  • 1941
  • 1944
  • 1953
  • 1956
  • 1985

De senaste åren har det gått lite trögt för Södertälje SK:s hockeylag vilket har resulterat i en del nyförvärv och försök till omorganisering.